Mydło kasztanowe
Jesień to wspaniała pora roku. Właśnie w tym czasie natura obdarowuje ludzi swoimi cennymi owocami, wśród których na szczególną uwagę zasługują kasztany.
Może nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele możliwości posiadają te brązowe owoce. Tymczasem z kasztanów da się uzyskać mydło do rąk, maseczkę do cery naczyniowej czy też płyn do kąpieli.
Z kasztanów naprawdę warto korzystać, ponieważ nie tylko doskonale oczyszczają, ale także są bogate w escynę, łagodzą podrażnienia i odkurczają naczynia krwionośne. Do zrobienia mydła kasztanowego wystarczy kilka sztuk tych owoców.
Kasztany należy obrać ze skórki za pomocą obieraczki, a następnie zetrzeć je na tarce. Uzyskane w taki sposób wiórki trzeba następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą (1,5 szklanki).
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez około trzy – cztery minuty, dokładnie mieszając. Po zagotowaniu można także użyć blendera, by uzyskać bardziej jednolitą masę.
Na koniec należy kasztanową papkę przełożyć na ścierkę i wycisnąć. Po odsączeniu wody mas ę można uformować w dowolny sposób, ważne jednak.
by mydło nie było zbyt grube. Mydło należy suszyć przewiewnym, suchym miejscu – najlepiej na grzejniku.